вторник, 21 април 2015 г.

Добруджанска погача


Необходими продукти:

  • 1 кг брашно
  • 4 яйца
  • 3 с.л. кисело мляко
  • 100 мл прясно мляко
  • 1 пак суха мая
  • 1 с.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 2 с.л. олио
  • 50 гр краве масло
  • 200 - 250 мл топла вода
  • 150гр краве сирене


Добруджанска погача
Добруджанска погача

Начин на приготвяне


Пресяваме брашното и добавяме сухата мая ( обърнете внимание какво пише на пакетчето мая - за колко брашно е предназначена ), солта и захарта. Разбъркваме добре с лъжица. Правим кладенче  в средата и слагаме в него киселото мляко, олиото, водата, прясното мляко и яйцата ( като предварително сме отделили единия жълтък ). Замесваме меко тесто. Намазваме го с олио, за да не изсъхва и го покриваме с кърпа. Оставяме го на топло място за да втаса около 40 мин ( докато удвой обема си ).
забележка: Можете да разделите тестото на няколко топки. Така ще намалите времето за втасване.
Разделяме тестото на шест равни части. Разточваме първата топка с дебелина не повече от 0.5см и с формата на елипса. Намазваме с масло и поръсваме с натрошено сирене. Разточваме втората и поставяме върху първата. Пак намазваме с масло и поръсваме със сирене. Следва и третата по същия начин. Така подготвеното трилистно тесто навиваме на руло и нарязваме напречно на 7-8 парчета с дебелина 5-5 см. Обръщаме всяко парче с завъртяната част нагоре и нарискаме леко с ръка, за да заприлича малко на роза. Посравяме всяко от парчетата в предварително намазана с масло висока и кръгла тава. Повтаряме същата процедура с останалите три топки тесто.
Покриваме тавата с кърпа и оставяме да отпочине тестото в тавата около 20 мин. Намазваме с оставения жълтък и печем 30-40 мин в предварително загрята на 180° фурна до получаване на златиста коричка. Готовата погача напръскваме с вода и покриваме с кърпа.

Няма коментари:

Публикуване на коментар