Продукти: 500гр свинско месо 500гр говеждо месо 1с.л. сол 1/2ч.л. черен пипер 1/2ч.л. бахар 1ч.л. кимион 1 1/2ч.л. червен пипер 1/2 глава чесън овчи или свински черва |
Солта се разтваря в 1/2 чаена чаша вода. Мессото се смила два пъти и се разстила на масата. Измесва се с разтворената сол. Разстила се отново, едната половина се наръсва с подправките и стрития с малко сол чесън и се покрива с другата половина. Оставя се да отлежи 24 часа, измесва се много добре и се пълни в предварително накиснатите в хладка вода черва. Първите 2-3 дни луканките се сплескват, като върху тях съвсем леко се търкаля празно шише. След това те се пресоват с по-тежки предмети, за да добият характерната за луканките форма. През деня се окачват на проветливо място, а вечер се слагат на масата и се притискат с тежест. След 10 дни добиват желаната форма. Готовите луканки се увиват в пергаментова хартия и се нареждат в съндъче, чието дъно е покрито с дървена пепел (или дървени стърготини). между тях и отгоре също се наръсва дървена пепел. Така те могат да се запазят на хладно място повече от половин година. |
събота, 15 септември 2018 г.
Обикновена луканка
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар