неделя, 5 януари 2025 г.

Домашен хляб

 Необходими продукти: 

  • брашно тип 500 - 1кг
  • вода - 600мл
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л
  • мая - суха за 1кг брашно(1 или 2 пак)

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното през ситно сито в съд за месене. Добавете маята, солта и захарта и разбъркайте с лъжица. Направете кладенче в средата и добавете хладката вода. Омесете меко тесто като то трябва да поеме цялата смес. 
Оставете на стайна температура докато тестото удвой обема си. Завийте тестото с хавлиена кърпа докато втасва.  

Разделете тестото на две или три топки и замесете отново като оформите в леко овална форма. Поставете тестото в тава за печене като на дъното може да поставите хартия за печене. Направете няколко леки разреза с нож отхоре върху всяка топка. Покрийте отново и оставете тестото на почине около 15 минути.
През това време включете фурната на печене само отдолу. Поставете тавичка с вода (200 - 300 мл). След като водата се затопли (образуват се балончета преди завиране), поставете тавата във фурната и печете 20 минути на температура от 180 градуса. Извадете тавичката с водата и включете фурната на печене отгоре и отдолу. Печете още 20 минути или докато хлябът се запече отгоре.

Няма коментари:

Публикуване на коментар