вторник, 9 декември 2014 г.

Шпикован свински врат със сос грейви

За 4 порции:

1кг охладен свински врат
400гр моркови (3бр)
300гр стар лук (две глави)
150гр бекон
чесън 2 глави
1 с.л.сол (на вкус)
1 ч.л.черен пипер (на вкус)
1 с.л. червен пипер
1 с.л. чубрица (на вкус)
1 с.л. мащерка (на вкус)
300 мл вино
200 мл вода
2 с.л. брашно
20-30 гр масло
30 мл доматено пюре
1 к.л. захар

  • Свинския врат се нарязва на две напречно на влакната. Морковите(2бр) се обелват и се нарязват на жулиени(на ленти с дължина 4-5см и дебелина 0.5-1см). По същия начин нарязваме и бекона. С малък нож правим малки разрези в месото и вътре в тях поставяме парчетата бекон, моркови и няколко обелени слилидки чесън. 
  • В купичка смесваме солта, черния пипер, червения пипер,  чубрицата, мащерката(ако разполагате с прясна просто поставете цли клонки върху месото и леко натиснете с пръсти преди да завиете месото и да го сложите във фурната) и добре овкусяваме свинското месо като натъркваме с две ръце подправките по месото.
  • Поставя се в малка тавичка, налива се виното и водата и се добавя лукът, разрязан на две(заедно с люспите - това ще придаде приятен кафеникав цвят  и ще добави още един вкусов нюанс на соса Грейви), моркова и чесъна(по същия начин като стария лук - небелен).Тавата се завива плътно със стреч фолио. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за 20 минути и след това още 2–2,5 часа на 160 градуса.
  • Изваждате месото и го оставяте в тавичка да си почине няколко минути. 
  • Прецеждате бульона. Добавяте в него моркова, слилидките от чесъна и лука като внимателно отделяте люспите и части от зеленчуците, които са полепнали по тавичката и са загорели.Така ще добавите допълнителна плътност на соса. Пасирате.
  • На тих огън разтапяте маслото и добавяте брашното. Бъркате докато двете съставки се слеят. Изсипвате бульона на тънка струйка като бъркате интензивно докато получите хомогенен и гладък сос. Преди това сте сложили захарта и доматеното пюре.
  • Месото се нарязва внимателно на филийки, за да не се разпадне и се нарежда под формата на ветрило в чинията. За гарнитура може да ползвате картофно пюре, задушени зеленчуци, пюре от грах или картофки соте. Заливате част от месото и гарнитурата със соса и сервирате, като предварително може да украсите със стръкчета копър и  или прясна мащерка.

Забележка: 
   Ако бульона ви се струва малко добавете топла вода, разбъркайте и пробвайте на вкус.
  Ако бульона от месото  Ви се струва мазен - с лъжица оберете внимателно мазнината, която изплувала на повърхността и след това го пасирайте.
  Като отделяте зеленчуцуте от люспите ползвайте ръкавици и внимавайте да не се разпаднат.  
  Може да замените мащерката с розмарин - зависи от Вашия вкус. 
  Ако желаете добавете печурки и целина към зеленчуците преди да ги запечете във фурната.
   Ако месото ви се струва бледо след като махнете фолиото, върнете го обратно без фолио за 5-6 мин да хване лек загар. 
   Намажете леко месото отгоре с олио, за да не залепне фолиото по шпикования врат. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар