събота, 30 юни 2012 г.

Антиоксиданти за дълголетие и здраве

   През 1956 година двама изследователи - руснакът Семьонов и англичанинът Хиншелууд, получиха Нобелова награда за откриването на т.н. свободни радикали. За около половин столетие човечеството успя да узнае, че свободните радикали са основната причина за стареенето и повечето от болестите, които преждевременно прекратяват престоя ни на този свят. Това са нестабилни и изключително агресивни молекули, които се образуват както и в хода на "нормалните" химически процеси в организма, така и под въздействието на редица външни фактори - замърсена екологична среда(бода, въздух храна), ултравиолетови лъчи, лекарствени средства, тютюнопушене, стрес и т.н.
Смята се, че само за един ден в хода на естествените жизнени процеси във всяка клетка се образуват опколо един трилион свободни радикала! Около 20 милиарда от тях успяват да се "измъкнат" от клетъчните бариери и с неистово настървение, като свирепи акули, атакуват здравите клетки на организма. При високи нива на хормоните на стреса адреналин и кортизол те предизвикват драстично влошаване на храненето и дишането на клетките, което също води до образуване на тези "дефектни" молекули. Всяка изпушена цигара осигурява на белия дроб и неговия собственик десет хиляди билиона свободни радикали! За своя "живот" с продължителност части от секундата тези дяволски творения успяват да нанесат непоправими щети - "повреждат" липидни и белтъчни молекули, които изпълняват различни жизненоважни функции в човешкия организъм, както и молекулите на ДНК, носители на неговата наследствена информация. В резултат следващите поколения клетки са "дефекти" - по-малко жизнени и с по малко капацитивни възможности. В допълнение - свободните радикали разрушават основни клетъчни структури, например митохондриите, които произвеждат около 95% от необходимата за организма енергия. Описаните негативни въздействия на свободните радикали се обединяват под общото наименование "оксидантивен стрес". Счита се, че той е в основата на редица дегенеративни промени и широк кръг заболявания - сърдечно-съдови, имунни, онкологични, преждевременно стареене на организма и т.н. При заболяване от диабет производството на свободни радикали нараства двойно. Ефективна защита срещу губителното действие на хищните молекули - свободните радикали, предизвикващи хаос в удувителното със своето съвършенство творение - чоявешкия организъм, представляват антиоксидантите. Част от тях, най-ефективните по гениална презумция на природата, са произвеждат от човешкия организъм (ендрогенните антиоксиданти глутатион, коензим Q10 и др.), а други следва да се осигурят с храната - витамините A,C,E, полифенолите, минералните вещества и т.н. На първа линия на защитата на организма от атаката на свободните радикали (на фудболна терминология - като централни защитници)стоят ендрогенните антиоксиданти.
Глутатион
   Това е най-мощният антиоксидант, които се произвежда от всяка клетка на човешкия организъм. Състой се от три аминокиселини - цистеин, глутаминова киселина и глицин, и играе изключително важна роля в неговата отбранителна система. Противопоставя се на разрушителното действие на свободните радикали, участва в извеждането на токсичните вещества от организма, възстановява активната форма на изключително важния витамин С, укрепва имунната система, участва в синтеза на белтъците и активацията на редица ензими и т.н. Смята се, че нивото на глутатион в клетките определя колко дълго ще живеем. За съжаление след 20 годишна възраст синтезът на този свръжважен пептид в организма намалява годишно с 1%. При спадане на неговото нормално съдържание с 30% (т.е. приблизително на 50 годишна възраст) клетките постепенно престават да функционират нормално. Оралното му приложение е безмислено, тъй като в храносмилателния тракт той се разгражда на съставящите го аминокиселини. Досега големите фармацефтични гиганти инвестираха безрезултатно над половин милиард долара в търсене на препарат, способен да увеличи производството на глутатион в клетките. Тъй като ефективността на останалите антиоксиданти, изграждащи защитата на организма, зависи от нивото на глутатион, на същия единодушно е присъдено почетното звание "главен антиоксидант".
Коензим Q10
   Нарича се още убихинон(от латински - "вездесъщ"). Съдържа се във всички живи клетки и играе важна роля в инактивацията на вредното въздействие на свободните радикали, както и в клетъчната енергетика, нормализира работата на сърдечно-съдовата система и високото кръвно налягане, забавя процесите на стареене и т.н. Счита се, че понижението на функционалните възможности на сърцето и на други органи и системи на организма е свързано с намаление на количеството на коензим Q10. Установено е, че на 60-годишна възраст неговото съдържание в сърцето намалява с 50%. За разработването на теорията за действието на коензим Q10 в човешкия организъм през 1978 г. американският учен Питър Митчел беше удостоен с Нобелова награда. Има сериозни основания да се смята, че този антиоксидант ще изиграе ключова роля в борбата със затлъстяването и придобиването на стройна и предизвикателна фигура - доказано е, че той в значителна степен активира матаболизирането н а мазнините, което води до решително намаляване на излишните килограми. Източници на коензим Q10 са херингата, пъстървата, говеждото месо, броколите, спанакът, фъстъците, маслото от гроздови семки, зехтинът и др.
    Какво е ORAC скала? (виж горе снимката) Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC), това е скала за химичен анализ на антиоксидантните нива на различни храни и химически елементи. Ако дадена храна е с висок ORAC рейтинг, това означава че храната е с високо съдържание на антиоксиданти.
източник: "Животът днес"

Няма коментари:

Публикуване на коментар