събота, 28 юни 2014 г.

Хосомаки със сьомга, краставица и риба тон

За 36 парчета:

100гр краставица
1/2 авокадо
сокът от един лимон
100гр прясно филе от риба тон
100гр прясно филе от сьомга
3 листа нори
вода с оризов оцет(за топене на ръцете и ножа)
3ч.л. уасаби
  • Краставицата се обелва, срязва се по дължина и с лъжица се отстраняват семената.Останалата част се нарязва на ивици. Обеленото авокадо се нарязва на тънки пръчици и се напръсква с лимонов сок. Рибните филета се измиват и се подсушават. Нарязват се напречно на мускулните влакна на парчета с размер 2 на 10 см.
  • Листата нори се срязват на две, перпендикулярно на дългата страна. Върху бамбукова рогозка се поставя половин лист с гладката страна надолу. ръцете се потапят във вода с оцет и оризът се разстила върху водораслите на слой с дебелина около 0.5 см. По края на едната страна на листа се оставят 2см без ориз.
  • Долната част на ориза т.е. тази, от която започва навиването, се намазва с малко уасаби и отгоре се нареждат половината парченца краставица и авокадо. С помощта на бамбуковата рогозка се завива стегнато руло. Нарязва се на 6 равни парчета с остър нож, който се топи във водата с оризовия оцет.
  • По същия начин се правят две рула със сьомга, две с риба тон и още едно руло със зеленчуци
  • Хранителна стойност за едно парче: 59ккал, 247кДж, 4гр протеини, 1гр мазнини, 8гр въглехидрати 

Парчетата суши изглеждат изглеждат особено стилно, когато са поднесени върху квадратна или правоъгълна чиния или върху дървена подложка. Могат да се сервират с парченца маринован джинджифил и малко уасаби в единия ъгъл. Допълнително се поднася соев сос в малки купички. Може да се замени със сладък чили сос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар