събота, 28 юни 2014 г.

Как да си направим суши

   Една хубава вечеря за семейството и приятелите винаги е нещо специално. Но ако искате истински да изненадате близките си, можете да им поднесете приготвено от вас самите суши.
   До неотдавна суши се възприемаше като екзотика и мода. Днес съставките за приготвянето му вече са достъпни в по-големите супермаркети. Всеки, който е правил суши, може да потвърди колко е лесно. С помощта на неголям брой продукти и техники можете да изненадате гостите си със свои собствени кулинарни творения.

Основна рецепта за приготвяне на ориз за суши.

В основата на всички видове суши стои лепкавият японски ориз, който лесно се приготвя в големи количества:
  • 300гр ориз за суши се изминава много добре под течаща вода, докато започне да изтича бистра вода. Отцежда се добре.
  • Оризът се сипва в тенджера, наливат се 450 мл вода и се добавя парче комбу с големина 6 на 6 см. Слага се на силен огън и се оставя да ври 2 мин. След това огънят се намалява до възможно най-ниската степен и оризът се оставя да къкри покрит около 10 мин. В никакъв случай не се отваря!

Комбу са кафяви водорасли, които се продават сушени в китайските магазини за хранителни стоки като хайдай или морско зеле. Може да го пропуснете в рецептата.

  • Сваля се от котлона, под капака на тенджерата се слага кърпа или кухненска хартия и се оставя така 10 мин.
  • В малка тенджера се смесват 3 с.л. оризов оцет, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар и се загряват до пълно разтваряне на солта и захарта. Оставя се да се охлади.
  • Оризът се изсипва в широка купа и водораслите се отстраняват. Разбърква се с дървена шпатула и се поръсва с оцета.
  • С помощта на шпатула или ветрило се вее, за да изстине по-бързо оризът и да добие красив блясък. В никакъв случай не се охлажда в хладилник и не се разбърква прекалено много, за да не стане сух.
  • След охлаждането се покрива с влажна кърпа, за да не изсъхва.

Как се прави маки суши

  
След като оризът е охладен, може да се започне със завиването на маки рулата. За целта върху бамбукова рогозка се поставя лист нори с гладката страна надолу. Пръстите се потапят във вода с ои върху водораслите се нанася слой ориз с дебелина около 1 см. В горния край се оставя ръб от 2 см, върху който не се разстила ориз.
   Тъй като оризът за суши е много лепкав, е добре да имаме постоянно на разположение вода с оризов оцет за топене на пръстите и на ножа, с който се реже рулото
  • Върху долната 1/3 на ориза се размазва малко уасаби. Внимание! Много е люто. Върху уасабито се подреждат ивици риба и зеленчуци.
   Рибата трябва да е съвсем прясна: месото да е стегнато, а миризмата - неутрална. Най-добре е да се купи в самия ден на приготвяне на суши. Филето се реже по-лесно, ако се остави за около 30 мин в торбичка за замразяване във фризера.
  • С помощта на бамбукова рогозка  се завива стегнато руло, като се внимава плънката да не излиза извън листа нори.
  • Рулото се срязва на две с намокрен във вода и оцет нож и двете половини се нарязват на по 3-4 парчета. Парчетата се подреждат с плънката нагоре върху дървени подложки или квадратни чинии.
    Сервира се с купичка соев сос за топене, както и с гарнитура от маринован джинджифил (гари) и уасаби. По традиция се яде с пръчици, но може и с ръце. Всяко парче се изяжда на една хапка. Изключение правят фунийките темаки, които са по-големи от една хапка. Ако към сушито поднесете на гостите си зелен чай или оризово вино, домът ви ще се превърне в модерен суши бар, а вие - от любител в майстор на суши!
  Ето рецепти за суши, които ще обогатят вашите знания за японската кухня и ще ви помогнат вие сами да си направите собствени рецепти комбинирайки любимите си продукти в едно кулинарно произведение по ваш вкус

Няма коментари:

Публикуване на коментар