сряда, 2 юли 2014 г.

Футомаки със зеленчуци

За около 16 парчета:
1 морков
1/4 краставица
2 листа нори
вода с оцет
150гр готов ориз за суши
1 ч.л. уасаби
  • Морковът се обелва. Краставицата се разрязва на 4 подължина и семената се отстраняват с лъжичка. Краставицата и морковът се нарязват на тънки ивици.
  • Лист нори се поставя с гладката страна надолу върху бамбукова рогозка. Пръстите се навлажняват във вода с оцет и се нанася слой ориз с дебелина около 1 см. По края на дългите страни се оставя по 2 см ръб без ориз.
  • В долния край на ориза се намазва малко уасаби и се поставят няколко ивици краставица и морков. с помощта на рогозката се завива стегнато руло, което се нарязва на 8 еднакви парчета с потопен във вода и ориз нож.
  • По същия начин се приготвя и второто руло. 
Хранителна стойност за едно парче:
61 ккал, 256 кДж, 2 г протеини, о г мазнини, 14 г въглехидрати

Футомаки с гъби шийтаке и тофу:

    8 сушени гъби шийтаке се заливат с 300 мл вряща вода и се оставят да омекнат за 30 мин. Изваждат се и се изплакват. Водата, в която са били натопени, се прецежда в тенджера и се слага да заври. Прибавят се гъбите, 5 с.л. соев сос и 1 с.л. захар и се оставя да къкри около 15 мин. Гъбите се отцеждат и се нарязват на ивици. Половин краставица се разрязва по дължина, семената се отстраняват и останалото се нарязва на ивици. С така приготвените съставки, 2 листа нори, 150 грама гото ориз за суши и 1 ч.л. уасби се приготвя футомаки по описания по-горе начин.

Футомаки с тиквички и рукола:

   Половин малка тиквичка се разрязва по дължина, почиства се от семената и се нарязва на ивици. 1.4 връзка рукола се измива и се подсушава. Отстраняват се твърдите стъбла. С така приготвените съставки, 2 листа нори, 150 гр готов ориз за суши и 1 ч.л. уасаби се приготвя футомаки по описания по-горе начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар