четвъртък, 7 август 2014 г.

Какви документи трябва да представим при проверка от Регионална здравна инспекция

   Ето и списък на документите, които се изискват при една евентуална проверка от Регионалната здравна инспекция на обект за обществено хранене.
   На първо място изготвена система за анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР). Има лицензирани фирми, които идват на оглед и изготвят такава система за всеки обект.
   След това трябва да бъде изготвена мониторингова програма. Основната цел е да се вземат проби на определени периоди от време с цел да се потвърди добрата хигиена прилагана от програмата НАССР. Пробите се взимат от опълномощени фирми и се изпращат в лаборатория. До седмица са готови резултатите.
   На трето място поставям добрите хигиенни и произвотствени практики. Това са съвкупност от правила, разработени в система на базата на основните принципи за хигиената на храните и добрите производствени практики. Представлявва основа, осигуряваща хигиена в процеса на търговия с качествени и безопасни храни и суровини. В общи линии правила, които да опазят здравето на клиента. Воденето на дневници е основно в добрите производствени практики. Задължително е воденето на дневник за входящ контрол(всичко влязло в обекта за обществено хранене с партидни номера и срокове на годност). След това документ за валидност на здравните книжки (имена и дати съпроводени със самите здравни книжки),  дневник за проверка личната хигиена и здравето на персонала(униформи и дали човек от персонала е бил болен и какви са последвалите корективни мерки за отстраняване на проблема), контрол на чистота и дезинфекция, документ с одобрени доставчици( включващ всички фирми, с които се работи и данни на същите ), план за обучение на персонала(включващ всички фирмени обучения за една година), списък с препарати(тук се описват всички препарати за почистване и дезинфекция, как и по какъв начин се използват и какво се прави при пряк досек с опасни за здравето на персонала препарати). Списъкът е малко по-дълъг, но това са дневниците, които трябва да се представят на органите на РЗИ.
   Всичко това е придружено с една папка заповеди за назначаване на изпълнители и комисии , които да следят за стриктното ми спазване.
   Трябва да се представи и договор за покупко-продажба на използвана фритютна мазнина. Също и договор с фирма за СЖП (за извозване на негодни за консумация животински продукти).
   При проверката трябва да се представи и удостоверение за регистрация на обект за обществено хранене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар