събота, 2 август 2014 г.

Салата от краставици със сусам

  • Сусамът се запича в сух тиган на среден огън до златисто кафяв цвят. След като се охлади, се счуква в хаванче с малко морска сол.
  • Краставицата се нарязва по дължина на тънки ленти.
  • Кориандърът и босилекът се измиват и се отцеждат. Нарязват се на едро. Чесънът се нарязва на ситно. Лютата чушка се почиства от семената и се нарязва на ситно.
  • Кориандърът, босилекът, лютата чушка и чесънът се смесват в купичка със сока от лайм, соевият сос, захарта, олиото и сусамовото олио. краставиците се разбъркват с дресинга и се сервират поръсени със счукания сусам.
За 4 порции:
100 гр сусам
морска сол
2 краставици
1/2 връзка кориандър
1/2 връзка тайландски или лилав босилек
1 скилидка чесън
1 люта чушка
сок от един лайм
2-3 с.л. тръстикова или кафява захар
6 с.л. слънчогледово или рапично олио
2 с.л. сусамово олио
Хрантелна стойност за една порция:
168 ккал, 691 кДж, 2 гр протеини, 17 гр мазнини

Няма коментари:

Публикуване на коментар