петък, 1 август 2014 г.

Пролетни рулца от палачинки


За 4 порции:
   за тестото:
120 гр пълнозърнесто пшенично брашно
60 гр нишесте
сол
1 жълтък
4 с.л. олио за пържене
   за пълнежа:
8 големи гъби шийтаке
1 стрък праз
200 гр соеви кълнове
6 с.л. светъл соев сос
1 белтък
олио за пържене
  • В купа се забърква гладко тесто от брашното, нишестето, щипка сол, 300 мл студена вода и жълтъка. Оставя се за 20 мин.
  • Гъбите  се почистват с влажна кърпа и се нарязват на ситно. Празът се нарязва на тънки кръгчета. Кълновете се измиват в цедка, отцеждат се и се нарязват на ситно.
  • В тиган с диаметър около 16 см се изпържват 4 тънки палачинки, всяка с по една лъжица олио. Пържат се на среден огън по около една минута от едната страна, след което се обръщат и се пържат само няколко секунди. Палачинките се оставят да изстинат.
  • Сгорещява се 1 с.л. олио. Гъбит, празът и соевите кълнове се пържат около 2 минути на много силен огън и при постоянно разбъркване. Сипва се соевият сос и се оставя да поври малко.
  • Плънката се разпределя върху палачинките. Краищата се оставят непокрити и се намазват  с белтък. Палачинките се сгъват  във формата на плик и краищата се притискат силно.
  • В дълбока тенджера или във фритюрник се загрява олио до около 170 градуса. Пролетните рулца се пържат 4 минути, докато станат кафяви. Отцеждат се върху кухненска хартия.
   Ханителна стойност за една порция:
395 ккал, 1650 кДж, 13 гр протеини, 19 гр мазнини, 38 гр въглехидрати
   Друго чудесно допълнение за суши са маринованите печурки със зелен лук. Парче джинджифил колкото орех се обелва и се нарязва на тънки шайби. Слага се в купичка и се покрива с кубчета лед. 600 грама дребни печурки се почистват с кухненска хартия. 8 стръка зелен лук се нарязват на тънки кръгчета. В купа се разбиват 70 мл оризов оцет, 70 мл японски соев сос и 2 с.л. мирин с малко сол. Добавят се гъбите и зеленият лук, разбъркват се и се мариноват 20 мин. Отцеждат се в цедка заедно с джинджифила и се сервират.

Няма коментари:

Публикуване на коментар