понеделник, 21 октомври 2013 г.

Как да запазим заленчуците пресни за по-дълго време

   Много хора импулсивно пълнят чантите и после се чудят как и по какъв начин да запазят зеленчуците пресни за по-дълго време. За съжаление кислородът е голям враг на зеленчуците и подпомага бързото им окисляване(гниене).
   Ето и няколко съвета как и по какъв начин да удължим живота на зеленчуците вкъщи.
  
Моркови: Отрежете върховете и съхранявайте в хладилник в кутия с много влага(увийте ги в кухненска хартия навлажнена с вода или поставете навлажнен памук).
   Целина: Място й е в плитка чаша или купа с вода на масата или в хладилника.
   Патладжан: Оставете на масата, да не се мие до готовност за употреба.
   Тиквички: Оставете на масата; увийте в кърпа и да се съхранява в хладилник за по-дълъг живот.

   Цвеклото: Отрежете върховете, а след това се съхранява в отворен контейнер, покрита с влажна кърпа.  
   Всички горе изброени зеленчуци са кореноплодни: кореноплодните зеленчуци като моркови и цвекло изпращат енергия в листата си, дори и след като са били събрани. Запазете всички хранителни вещества в самия корен, като ги съхранявате без листа. Така ще ги запазите свежи докато приготвите с тях салатата. 
   Зеленчуци като чесън, лук , шалот и трябва да се съхраняват извън хладилник на хладно и тъмно място. За мен, това е моят кухненския плот.
  
Домати не се държат в хладилника. За по-големи домати - те се съхраняват в един сред, с главата надолу в една чиния, за да ги предпазим от гниене твърде бързо. Патладжан и скуош лятото са най-щастливи на тезгяха, също.
Целина прави добре в малка чаша вода в хладилника.
Спанак: изчистен от корените и дръжките и измит и отцеден се поставя в купа.  На дъното се поставя кухненска хартия и отгоре се покрива с навлажнена такава.
Източник: http://www.vegfriend.com/forum/topics/8-tips-for-keeping-vegetables-fresh-longer 
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар