- Рамките, первазите и вратите покрити с блажна боя, се измиват най-добре с топла вода, в която е прибавен малко амоняк(една-две лъжици на кофа вода).
- За да освежите цветовете на килима след чистенето го изтрийте с влажна кърпа, натопена в оцет.
- Мътният пласт по стъклата също се премахва с парцал, напоен в оцет. После стъклата се измиват както обикновено с чиста вода и се избърсват с хартия.
- Някои предпочитат кремавите пердета пред белите, тъй като те запазват по-дълго новия си вид. Пердетата могат да получат такъв оттенък, като се потопят в прецедена отвара от кафе(в един литър вода се сваряват две чаени чашки кафе). Преди да потопите цялото перде, опитайте с едно малко парче тюл. Ако боята се окаже прекалено силна, разредете я с гореща вода. Ако е слаба, увеличете количеството на кафето, докато получите желания тон.
- Дъбовите мебели, особено блажните петна по тях, се изчистват добре с топла бира. За да придадете гланц на мебелите, трябва да ги изтриете със смес от една чаша бира и не голямо парче восък. Преди употреба сместа трябва да заври. Когато изсъхнат, мебелите се търкат с мека вълнена кърпа, за да станат блестящи.
- Вратите и прозорците тип "Фландер" не трябва да се мият. Необходимо е да се натриват с парче плат, намазано с вазелин или леко пропито с олио, след което се изтриват много добре. Неполираните врати, фурнировани или направени от ценно дърво, да се натриват с восък, разтворен в топъл терпентин
- Засъхналият маджун леко може да се свали, ако го намажем за няколко часа с машинно масло.
- Прахта от картините с маслени бои се почиства с парче мек плат. Замърсената картина се почиства със срязана на две глава лук и след изсъхването се прекарва леко по картината парчето плат, леко напоено със ленено масло. Белите места се почистват с кислородна вода и след това се изтриват.
- За да не скърцат вратите, се смазват пантите с вазелин.
- Петна от ръжда по вилици и всякакви посуда се отстраняват като се трият с коркова тапа потопена в олио.
понеделник, 7 октомври 2013 г.
Когато чистите жилището
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар