Прост и вкусен индийски чипс - най-известният в света.
Продукти:
Продукти:
брашно | 1 чаша | |
грис | 2 с.л. | |
варени картофи | 2-3 бр | |
зехтин | 5 с.л. | |
лук | 2 глави | |
смлян пресен джинджифил | 2 с.л. | |
чесън смлян | 2 с.л. | |
зелени чили чушлета | 3-4бр | |
куркума | 1 с.л. | |
кориандър семена | 1 ч.л. | |
канела на прах | 1/4 ч.л. | |
кориандър на прах | 1/2 ч.л. | |
смлян черен пипер | 1/4 ч.л. | |
зелен грах | 1/2 чаша | |
пресни листа магданоз | 1/2 с.л. | |
пресен лимоно сок | 2 с.л. | |
сол | 2 с.л. |
Подготовка:
Смесват се брашното, 2 с.л. масло и 1/2 ч.л. сол.
Добавете малко вода и омесете сместа за 5-8 мин. или докато тя се преврне в меко тесто. Тестото трябва да се омеси добре, иначе на самоса няма да изглеждат свежи. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да престои в хладилник за 30 минути.
Пълнеж:
Загрейте 3 супени лъжици олио в тиган. Добавете джинджифил, чесън, зелени люти чушки и кориандър. Разбърква се запържва за 1-2 минути, добавете лука и задушете до светло кафяво. Добави магданоз (пресен кориандър), лимонов сок, куркума, канела на прах, кориандър на прах, лют червен пипер, смлян черен пипер и 2 с.л. сол, и се запържва за 2 минути. Добави леко пюре варени картофи. Разбърква се запържва още 5 минути и оставете настрана.
Разточване и оформяне на чипса:
Разделете тестото на 10 равни части (според големината на чипса, който искате да направите) и оформете малки топки.
Разточете всяка топка на на тънък кръг - около шест инча в диаметър. Нарежете всеки кръг на половина (два полукръгове).
Поставете две чаени лъжички от пълнежа в центъра на всеки полукръг. Намажете краищата на полукръга с вода и сгънете тестото върху плънката. Натиснете краищата заедно да се запечатат. Повторете същия процес с останалите парчета.
Готвене:
Има два начина да направите самоса:
В тиган загрейте маслото на средна температура.
Запържваме чипса до светло кафяво. Избягвайте готвене при висока температура, тъй като кората на самоса ще бъде прекалено мека, а не хрупкава.
2) Тестени самоса
Загрейте фурната до 180 C. Поставете самоса в тава и запичате в продължение на 25 до 30 минути до светло кафяво.
източник: http://www.vegfriend.com/group/indian-recipes/forum/topics/samosa-recipe
Няма коментари:
Публикуване на коментар