четвъртък, 24 октомври 2013 г.

Самоса

Прост и вкусен индийски чипс - най-известният в света.
   Продукти:
брашно 1 чаша
грис 2 с.л.
варени картофи 2-3 бр
зехтин 5 с.л.
лук 2 глави
смлян пресен джинджифил 2 с.л.
чесън смлян 2 с.л.
зелени чили чушлета 3-4бр
куркума 1 с.л.
кориандър семена 1 ч.л.
канела на прах 1/4 ч.л.
кориандър на прах 1/2 ч.л.
смлян черен пипер 1/4 ч.л.
зелен грах 1/2 чаша
пресни листа магданоз 1/2 с.л.
пресен лимоно сок 2 с.л.
сол 2 с.л.


   Подготовка:
Смесват се брашното, 2 с.л. масло и 1/2 ч.л. сол.
Добавете малко вода и омесете сместа за 5-8 мин. или докато тя се преврне в меко тесто. Тестото трябва да се омеси добре, иначе на самоса няма да изглеждат свежи. Покрива се с влажна кърпа и се оставя да престои в хладилник за 30 минути.

   Пълнеж:
Загрейте 3 супени лъжици олио в тиган. Добавете джинджифил, чесън, зелени люти чушки и кориандър. Разбърква се запържва за 1-2 минути, добавете лука и задушете до светло кафяво. Добави магданоз (пресен кориандър), лимонов сок, куркума, канела на прах, кориандър на прах, лют червен пипер, смлян черен пипер и 2 с.л. сол, и се запържва за 2 минути. Добави леко пюре варени картофи. Разбърква се запържва още 5 минути и оставете настрана.

   Разточване и оформяне на чипса:
Разделете тестото на 10 равни части (според големината на чипса, който искате да направите) и оформете малки топки.
Разточете всяка топка на на тънък кръг - около шест инча в диаметър. Нарежете всеки кръг на половина (два полукръгове).
Поставете две чаени лъжички от пълнежа в центъра на всеки полукръг. Намажете краищата на полукръга с вода и сгънете тестото върху плънката. Натиснете краищата заедно да се запечатат. Повторете същия процес с останалите парчета.
   Готвене:
Има два начина да направите самоса:
1) Пържени самоса
В тиган загрейте маслото на средна температура.
Запържваме  чипса до светло кафяво. Избягвайте готвене при висока температура, тъй като кората на самоса ще бъде прекалено мека, а не хрупкава.
2) Тестени самоса
Загрейте фурната до 180 C. Поставете самоса в тава и запичате в продължение на 25 до 30 минути до светло кафяво.
   източник: http://www.vegfriend.com/group/indian-recipes/forum/topics/samosa-recipe 

Няма коментари:

Публикуване на коментар