- Прекаленото количество мазнина в някое топло ястие може да се отстрани, като на повърхността се положи лист хартия, който да попие мазнината. Листът се сменя, докато остане желаното количество мазнина.
- Замърсено от дъвка място се почиства, като се търка силно с бучка лед, докато не се премахне напълно.
- Кълбести полилеи се измиват в сапунена или хладка вода, като се добави малко спирт.
- Магданозът може да запази дълго зеления си цвят и пресния си вкус, ако се натопи във вода с изцедени няколко капки лимон.
- Петна от бира на копринени, памучни или вълнени тъкани се отстраняват с чист спирт, разреден със същото количество вода. петната се натъркват и след това изпират с вода. Ако е необходимо, процедурата се повтаря.
- Петна от нафта за отопление се отстраняват от килима, като замърсеното място се потапя в бензин и посипва с талк. След 12 часа мястото се изчетква.
- Когато се варят яйца, във водата се сипва малко оцет. Така яйцата, ако се разцепят няма да се разтекат.
- Петна от химически молив или мастило най-добре се почистват, ако преседят една нощ в топъл глицерин и на сутринта се изперат със сапун. При необходимост това се повтаря до изчезването на петната
- Утайката от вино по чаши най-лесно се премахва, ако се измият с вода, в която е добавено малко оцет.
- Майонезата става още по-вкусна, ако в нея се капнат няколко капки бяло вино.
- Карфиолът запазва белия си цвят, ако във водата , в която се вари, се сипят две до три лъжици мляко.
- Вълната лесно ще се вдене в иглата, ако върхът на нишката се навлажни със съпун.
- За да стане картофът още по-вкусен, във водата се добавя чаша светла бира.
- Стъклените бутилки и чаши стават прозрачни, ако се измият със солена студена вода
- Пластмасов съд, в който се държи сирене или лук, мийте със сода бикарбонат - специфичната миризма ще изчезне.
- За да изчезне застоялата миризма от термоса, сложете две лъжички ориз, залейте ги с топла вода, затворете го и добре разклатете съдържанието. След това измийте термоса с топла вода.
- Ножът леко ще се наточи, ако преди това сложите острието за половин час в слаб разтвор с готварска сол.
- Ако корковата тапа е голяма и не влиза в гърлото на бутилката, пуснете я за няколко минути в гореща вода.
- Съдовете за чай се мият с топла вода. Ако на чашите е останала следа от силен чай, тя може да се почисти със сода бикарбонат.
- Прозрачните стъклени съдове се измиват по-добре, ако в топлата вода се добави малко оцет и сол.
- За да не съхне сиренето, сложете до него бучка захар и го покрийте с капак.
- Мийте магданоза не със студена, а с топла вода. От това той става по-ароматен.
понеделник, 7 октомври 2013 г.
Полезни съвети
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Няма коментари:
Публикуване на коментар