събота, 17 август 2013 г.

Как се прави зеленчуков бульон

Не хвърляйте обелките от зеленчуците когато приготвяте нещо за обяд или вечеря. От тях ще стане страхотен бульон след като ги сварите.
Зеленчуци, които може да ползвате за бульона:
  • обелки от лук
  • кората на целината (не прекалявайте много е ароматна)
  • обелки от моркови
  • семки и капачетата на чушките
  • обелки от чесън
  • стръгчета магданоз
  • пънчетата на гъбите
  • обелки от бяла и черна ряпа
  • обелки от пащърнак
  • кочан и листа от зеле
  • и още...
За по-осезаем аромат може да добавите и някой подправки като:
  • мащерка
  • салвия
  • индийско орехче
  • дафинов лист
  • семена от кориандър
  • и още...
Просто ги поставете в подходяш съд и ги сварете(поне час и половина да къкрят на бавен огън). След като бульона се оцвети, прецедете го и го изсипете (изстуден) в торбички за лед и го оставете във фризера. След това можете да го ползвате за всякакви супи и ястия със сос. Особенно подходящ е за варива.
Приятен апетит!
За професионалисти: запечете всички зеленчуци във фурната преди да ги сложите във водата - вкусът и ароматът им ще се засилят значително.
Забележка: не всички зеленчуци дават приятен мирис на бульона. Не ползвайте обелки от краставица например - придава горчив привкус.

Няма коментари:

Публикуване на коментар