понеделник, 16 септември 2013 г.

Как да консервираме плодове и зеленчуци?

   Отново настъпва времето, когато добрата домакиня обира плодовете и зеленчуците от собствената си градина или купува от магазина, за да приготви собственоръчно зимнина. Нека оставим настрана въпроса дали си струва човек да губи часове от свободното си време за домашно консервиране, а да го поставим на друга плоскост - как да организираме помощта на цялото семейство в онези малко дни, когато са ни на разположение достатъчно плодове и зеленчуци. Всяко семейство има различни условия, различни навици, но домашното консервиране изисква и повече време и повече условия, а това не е по силите на един човек.
Консервирането започваме след като сме почистили и подготвили добре бурканите и сме набавили захар, оцет и други необходими материали. Не бива да забравяме, че след нарязване на плодовете и зеленчуците кислородът бързо разрушава витамините и особено витамин С. Ако не искаме обелените круши и ябълки да станат кафяви, трябва да ги покрием с напоена с оцет кърпа.

Подготовка на плодовете:
Подбираме, измиваме, приготвяме плодовете. Този ред не бива да се нарушава, за да не се губи сок, особено от по - нежните плодове. Чувствителните плодове, като малините се, се измиват в гевгир, а замърсените с пясък ягоди се почистват с обилна вода, като се бърка леко с ръка(повтаря се многократно, докато пясъкът изчезне). Дръжките на ягодите се изрязват така, че белият им корен да остане в плода. По такъв начин ягодата ще се запази цяла. Добре е да се вадят костилките на черешите и вишните. Тогава те могат да се използват отлично за приготвяне на плодови торти. Прасковите се нарязват на парченца, за да се събере повече плод в буркана. Ябълките и крушите се обелват и почистват от семената и твърдите части.
Добре напълнени и затворени буркани
Всеки буркан трябва да бъде преди всичко добре напълнен. Плодът се натъпква до краен предел, като се притиска с чиста, сгъната на няколко ката кърпа. Захарта се сипва във вид на захарен сироп до 2см под ръба на буркана. При плодове, които при варенето изпускат много сок, сиропът трябва да изпълни само 2/3 от буркана. Ако сиропът не е достатъчен, може да се добави преварена вода.
Последното изискване е бурканите да са добре затворени. В противен случай изненадите започват още при варенето и продължават през цялата зима.

Таблица за плодове


ПлодСуровина за еднолитров буркан в грамовеЗахар в грамовеВода в грамовеВреметраенеТемпература °CВ херметическа тенджера мин.Темп.
Кайсии80016010030854-7118
Ябълки (нарязани)100013010030907118
Ябълкова каша11007010020904118
Круши125018010030907118
Къпини85013010020804118
Боровинки (черни)80015010020804118
Френско грозде90018010020804118
Джанки80014010030854-7118
Сливи75015010030854-7118
Сливи (без костилки)100016010030854-7118
Праскови100016010030854-7118
Боровинки (червени)800X10020804-7118
Дюли100015010020907118
Ренглоди80017010030854-7118
Вишни850016010030854-7118
Вишни (без костилки)110017010030854-7118
Череши85014010030854-7118
Череши (без костилки)110015010030854-7118
Цариградско грозде (зелено)75015010020804118
Цариградско грозде (полузелено)75015010020804118
Тиква100015010030804-7118

*1 кг червени боровинки се варят предварително докато омекнат с малко вода(колкото да покрие дъното). След това се добавя 600 гр захар, сварява се още малко. Напълват се бурканите и се пастьоризират.

Таблица за зеленчуци


ЗеленчукСуровина за еднолитров буркан в грамовеВарене минТемператураПовторно варене след 48чТемпература °CВ херметическа тенджера мин.Темп.
Карнабит900*60100301004118
Зелен фасул800*601003010010118
Грах1600*601003010010118
Гювеч1400*601003010010118
Моркови1250*60100301008118
Чушки----601003010010118
Гъби1250601003010012-15118
Червено зеле900601003010012 (предварително сварено)118
Целина1650*60100301008-10118
Корнишони30002075------4118
Аспержи1100*60100301004-7118
Спанак1250*6010030100------
Домати1300*60100301004118
Зеле900601003010012118

* Пълни се само с вода 2 см под ръба на буркана.

Няма коментари:

Публикуване на коментар