понеделник, 23 септември 2013 г.

Физиката в кухнята

Какво трябва да направите, ако мазнината в кухнята се запали?
   Не се опитвайте да я гасите с вода. Покрийте огъня с капак. Той ще спре притока на кислород до пламъка и ще го огаси
Някои казват, че съда за образуване на лед в хладилника трябва да се сложи студена, а други - гореща вода. Кое е правилно?
   Това зависи от предпочитанията. Със студена вода по-бързо ще получите лед, защото тя е по-близо до точката на замръзването, но от горещината ще имате много по-чист и прозрачен лед, защото тя не съдържа газове.
Ако неочаквано изгасне токът и нямате свещи, какво ще направите?
   Вземете купичка с олио и парченце канап. Така ще получите най-старата лампа на света. Или сложете няколко лимонови семки върху бучка захар в чинийка и ги запалете. поставете вашата "лампа" срещу огледалото и тя ще освети цялата стая.
Ако две чаши са залепнали една за друга, как най-лесно и безопасно ще ги разделите?
   Или поставете външната в гореща вода, или пуснете във вътрешната парченце лед. С това ще разширите външната или ще свиетъе вътрешната чаша.
Как да различите прясното чйце от разваленото?
   Сложете ги в съд със студена вода. Прясното ще потъне, а разваленото ще плува отгоре, защото вътре в него са се образували газове.
Кое месо ще се свати по-бързо - с кости или без кости?
   Костта е добър проводник на топлина и с нея топлината по-бързо ще проникне навсякъде.
Как можете да наражете лук, без да плачете?
   Подръжте го преди това в хладилника или го натежете близо до струя вода. В първия случай изпаренията са по-малко, във втория - водната струя ще отвлече дразнещите вещества.

Няма коментари:

Публикуване на коментар