понеделник, 23 септември 2013 г.

С оцет и сол

  • За да не се пропукат яйцата в горещата вода,  трябва да пуснем щипка сол в съда, в който ги варим.
  • Кафето получава по-силен аромат, ако допълнително прибавим щипка сол.
  • Цветята по-дълго остават свежи, ако във водата поставим щипка сол.
  • Цветовете на килима по-дълго остават свежи, ако ги измием с подсолена вода.
  • Солта добре чисти тенджери и  чайници.
  • Емайлираната част на готварската печка се чисти по-лесно, ако към почистващия препарат добавим малко сол.
  •  Велурените ръкавици можете да изперете така: в топла вода, в която е разтворен фин сапун, се перат ръкавиците, поставени на ръцете. След това се свалят внимателно, изцеждат се от водата, оправят се гънките и се сушат върху чиста и суша кърпа.
  • Можете да запазите пресен жълтъка, който не сте използвали веднага, като го поставите в малка чашка и го залеете с хладка вода.
  • Преди да обуете новите си чорапи от найлон или капрон, ги накуснете във вода, в която сте сложили щипка сол. Така чорапите стават по-трайни.
  • За да премахнете миризмата от риба от ножовете и съдовете изплакнете ги във вода, във която има оцет.
  • Ако през време на варенето яйцата се пукнат, сипете малко оцет във врящата вода. Така ще попречите на белтъка да изтече.
  • Куфарите трябва да се държат в сухо помещение. Ако у тях се появи миризма на мухал, избърсват се отвън и отвътре с навлажнена в оцет кърпа. След това куфарът (разтворен) се оставя да изсъхне добре на слънце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар