вторник, 15 юли 2014 г.

Нигири с говеждо филе

За 8 броя:
100 гр говеждо
1 ч.л. уасаби
1 линон
вода с оризов оцет
150 гр готов ориз за суши
сол
прясно смлям черен пипер
  • Филето се измива, подсушава се с кухненска хартия и се оставя във фризер за 10 мин. Нарязва се с много остър нож на 8 еднакви тънки резена с размер около 3 на 5 см. Всяко парче се намазва с малко уасаби от едната страна. 
  • Лимонът се измива с гореща вода, подсушава се и се нарязва напречно на 2. Сокът от едната половина се изстисква, а другата се нарязва на тънки шайби. 
  • С навлажнени във вода с оцет ръце се оформя оризът на 8 нигири. Оризът не трябва да се притиска прекалено.
  • В лявата ръка се слага парче говеждо филе с намазаната с уасаби страна нагоре. Отгоре се поставя оформеният ориз и леко се притиска с палеца.
  • В нимателно с е обръща в другата ръка и се дооформя отстрани.
  • Филето се поръсва с малко лимонов сик, сол и пипер. Готовите нигири се подреждат върху плато и се гарнират  с тезени лимон.
Хранителна стойност за едно парче:
100 ккал, 418 кДж, 5 гр протеини, 2 гр мазнини, 15 гр въглехидрати.

Нигири с патешко филе:

150 гр патешко филе се измива и се подсушава. 1 с.л. светло сусамово олио се сгорещява в тиган и месото се запържва на силен огън по 2 мин. от всяка страна. Подправя се със сол и пипер, изважда се от тигана и се оставя да се охлади. Нарязва се на тънки резени, напречно и под наклон на мускулните влакна. Всеки резен се намазва с уасаби от едната страна. Прави се нигири по описания по-горе начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар