вторник, 15 юли 2014 г.

Нигири с манго и пилешко филе

За 8 броя:
1 малко манго
1 червена люта чушка
1 лайм
200 гр пилешко филе
2 с.л. тандури марината
1 с.л. олио
2 с.л. майонеза
4 с.л. сусам
вода с оризов оцет
150 гр готов ориз за суши
  • Мангото се обелва и се нарязва на тънки резени. Лютата чушка се почиства от семената и се нарязва на съвсем ситни кубчета.
  • Лаймът се измива с гореща вода и се подсушава. Кората се настъргва на ситно ренде. Сокът от едната половина се изцежда.
  • 1 с.л. сок от лайм се разбърква с настърганата кора и с лютата чушка. С тази смес се поръсват резените манго.
  • Пилешкото филе се измива със студена вода и се подсушава с кухненска хартия. Намазва се с 1½ с.л. тандури марината и се оставя, докато попие. Месото се запържва в сгорещено олио по 5 мин. от всяка страна.
  • Отцежда се върху кухненска хартия. След като се охлади, се нарязва на тънки резени с размер 3 на 5 см.
  • Майонезата се смесва с останалата част от тандури маринатата. Сусамът се сипва в чинийка.
  • С навлажнени във вода с оцет ръце се оформят 8 нигири от ориз, без да се притискат прекалено.
  • Оризът се намазва с майонеза и се овалва със сусам. Върху всяко нигири се слагат по 1-2 парчета манго и 1 резен пилешко и се притискат леко. Подреждат се в плато.
Хранителна стоиност нза един брой:
199 ккал, 834 кДж, 8 гр протеини, 10 гр мазнини, 19 гр въглехидрати

 На това ястие подхожда сусамов сос - в 200 мл врящ даши бульон се добавят 5 с.л смлян черен сусам, 2 с.л. смлени фъстъци и 1 ч.л. уасаби. Оставя се да ври за известно време, докато сосът редуцира. Охлажда се и се поднася в купички като сос за топене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар