петък, 4 юли 2014 г.

Футомаки с пушена пъстърва

За около 16 парчета:
1/4 краставица
200 гр пушено филе от пъстърва
1 вр див лук
2 листа нори
вода с оризов оцет
150 гр готов ориз за суши
1 ч.л. уасаби
японски соев сос
маринован джинджифил
  • Краставицата се обелва и се срязва по дължина. Почиства се от семената и се нарязва на ивици с дебелина около един см. Пъстървата също се нарязва на ивици. Дивият лук се измива и се отцежда.
  • Листовете нори се срязват на две перпендикулярно на дългата страна. Едно парче се слага с гладката страна надолу върху бамбукова рогозка. С навлажнени във вода с ориз ръце се нанася слой ориз с дебелина най-много 1 см. По края на дългите страни се оставя по 2 см ръб без ориз.
  • В долния край на листа се намазва тънък слой уасаби, поставят се 1/4 от парчетата краставица и пъстървата и няколко стръка див лук
  • Завива се стегнато руло, което се нарязва на 8 парчета с потопен във вода с оцет нож. По същия начин се приготвят и останалите рула.
  • Сервира се с маринован джинджър и купичка соев сос. По желание соевият сос може да се смеси с малко уасаби.
Хранителна стойност за едно парче:
59 ккал, 247 кДж, 4 гр протеини, 1 гр мазнини, 8 гр въглехидрати

Футомаки с филе от риба тон:

   200 гр прясно филе от риба тон се измива със студена вода, подсушава се и се нарязва на ивици с дебелина около 1 см. 3 стръка пресен лук се нарязват на тънки кръгчета. Сушито се приготвя от рибата тон, лука, 150 гр готов ориз за суши, 2 листа нори, 2 ч.л. уасаби по описания по-горе начин.

Футомаки с пушена сьомга и авокадо:

   1/2 обелено авокадо се нарязва на тънки ивици и се поръсва с лимонов сок. 200 гр пушена сьомга се нарязва на ленти. 1 вр див лук се измива и се отцежда. От изброените съставки, 150 гр готов ориз за суши, 2 листа нори и 2 ч.л. уасаби се прави суши по описания по-горе начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар