събота, 19 юли 2014 г.

Видове суши

Суши всъщност не означава нищо повече от орис с оцет. Заради неутралния си вкус и пластичността на готовия ориз за суши съществува голямо разнообразие от видове и комбинации.  Днес освен традиционните японски хапки със сурово филе от риба се срещат рецепти със сурово говеждо филе и дори с аспрежи. Фантазията няма граници - важното е да бъде вкусно!
Маки суши
Това е най-познатият вариант. Представлява руло от ориз и пресни съставки като рибни филе и зеленчуци, завити в лист нори с помощта на бамбукова рогозка. Рулото се нарязва на хапки с остър, натопен във вода с оризов оцет нож. Съществуват два варианта според това дали рулото е завито с цял или половин лист нори - по-дебелото футомаки и тънкото хосомаки.
Освен хранителните продукти за приготвянето на маки суши са много важни рогозката и ножът. Рогозката трябва да е еластична, за да улеснява завиването на рулото. Ножът трябва да е много остър. Продават се специални ножове за суши, но и добре наточен обикновен нож също върши работа.
Урамаки суши
Този вариант е познат още като inside-out roll и California roll. Това маки суши , при което листът нори с ориза се обръща преди завиването, така че пикантния пълнеж заедно с норито да остане от вътрешната страна на ориза.
Нигири суши
Представлява топче ориз, голямо колкото кестен, на което се придава елипсовидна форма. Отгоре се поставя тънко парче рибно филе, една скарида или парче омлет. По традиция нигири се сервира заедно с гункан маки.
Темаки суши
Половин лист нори с пълнеж от ориз и други съставки се завива на фунийка.
Гункан маки суши
Топче ориз с горма на елипса се обвива с лента нори. Празнината се запълва с меки съставки като хайвер.
Сашими
Това е чисто и просто суши без ориз: парчета сурово рибно филе и зеленчуци се подреждат върху плато и се сервират с гари или с уасаби за топене.

Няма коментари:

Публикуване на коментар