сряда, 16 юли 2014 г.

Калифорнийско темаки

За 6 броя:
1/4 краставица
Как се навива темаки суши
1/2 добре узряло авокадо
6 листа зелена салата
3 листа нори
вода с оризов оцет
100 гр готов ориз за суши
1 ч.л. уасаби
1 ч.л. майонеза
6 сварени и обелени скариди
4 с.л. хайвер от сьомга
японски соев сос за топене
Темаки със скариди
  • Краставицата се нарязва на 4 по дължина, почиства се от семената и се нарязва на ивици. Листата салата се измиват и се подсушават.
  • Листовете нори се разполовяват. с навлажнени във вода с оцет ръце се оформят 6 еднакво големи топчета ориз.
  • В лявата ръка се поставя 1/2 лист нори с гладката страна надолу. Отгоре се поставя топче ориз и се намазва с малко уасаби и майонеза.
  • Върху топчето се слагат 1 скарида, по 1/6 от хайвера, краставиците и авокадото и един лист салата и се притискат леко. Левият долен ръб на листа нори се сгъва надясно и се оформя фунийка. Външният ръб се залепва с две зрънца ориз. По същия начин се приготвят още пет фунийки. Сервират се с купичка соев сос.
Хранителна стойност за един брой:
219 ккал, 916 кДж, 18 гр протеини, 10 гр мазнини, 15 гр въглехидрати

Вегетарианско темаки:

   По 30 гр червени и жълти чушки се нарязват на тънки ивици. 60 гр консервирани аспержи се отцеждат добре. Правят се 6 темаки фунийки от чушките и аспержите, 3 разполовени листа нори, 100 гр готов ориз за суши, 1 ч.л. уасаби, 1 ч.л. майонеза и 6 листа салата.
   Темаки са малки ръчно завити фунийки. Тъй като всяка се завива отделно, времето за приготвяне е малко по-дълго. За сметка на това няма нужда от бамбукова рогозка. Така всеки може сам да завие темаки с продуктите, които му харесват. За разлика от маки и нигири, които по традиция се ядат с пръчици, темаки се ядат с пръсти. За топене се поднася соев сос с малко уасаби.

Няма коментари:

Публикуване на коментар