За 6 броя:
1/4 краставица
1/2 добре узряло авокадо
6 листа зелена салата
3 листа нори
вода с оризов оцет
100 гр готов ориз за суши
1 ч.л. уасаби
1 ч.л. майонеза
6 сварени и обелени скариди
4 с.л. хайвер от сьомга
японски соев сос за топене
219 ккал, 916 кДж, 18 гр протеини, 10 гр мазнини, 15 гр въглехидрати
Темаки са малки ръчно завити фунийки. Тъй като всяка се завива отделно, времето за приготвяне е малко по-дълго. За сметка на това няма нужда от бамбукова рогозка. Така всеки може сам да завие темаки с продуктите, които му харесват. За разлика от маки и нигири, които по традиция се ядат с пръчици, темаки се ядат с пръсти. За топене се поднася соев сос с малко уасаби.
1/4 краставица
Как се навива темаки суши |
6 листа зелена салата
3 листа нори
вода с оризов оцет
100 гр готов ориз за суши
1 ч.л. уасаби
1 ч.л. майонеза
6 сварени и обелени скариди
4 с.л. хайвер от сьомга
японски соев сос за топене
Темаки със скариди |
- Краставицата се нарязва на 4 по дължина, почиства се от семената и се нарязва на ивици. Листата салата се измиват и се подсушават.
- Листовете нори се разполовяват. с навлажнени във вода с оцет ръце се оформят 6 еднакво големи топчета ориз.
- В лявата ръка се поставя 1/2 лист нори с гладката страна надолу. Отгоре се поставя топче ориз и се намазва с малко уасаби и майонеза.
- Върху топчето се слагат 1 скарида, по 1/6 от хайвера, краставиците и авокадото и един лист салата и се притискат леко. Левият долен ръб на листа нори се сгъва надясно и се оформя фунийка. Външният ръб се залепва с две зрънца ориз. По същия начин се приготвят още пет фунийки. Сервират се с купичка соев сос.
219 ккал, 916 кДж, 18 гр протеини, 10 гр мазнини, 15 гр въглехидрати
Вегетарианско темаки:
По 30 гр червени и жълти чушки се нарязват на тънки ивици. 60 гр консервирани аспержи се отцеждат добре. Правят се 6 темаки фунийки от чушките и аспержите, 3 разполовени листа нори, 100 гр готов ориз за суши, 1 ч.л. уасаби, 1 ч.л. майонеза и 6 листа салата.Темаки са малки ръчно завити фунийки. Тъй като всяка се завива отделно, времето за приготвяне е малко по-дълго. За сметка на това няма нужда от бамбукова рогозка. Така всеки може сам да завие темаки с продуктите, които му харесват. За разлика от маки и нигири, които по традиция се ядат с пръчици, темаки се ядат с пръсти. За топене се поднася соев сос с малко уасаби.
Няма коментари:
Публикуване на коментар