петък, 4 юли 2014 г.

Урамаки с пушена сьомга

За 16 парчета:
1/2 авокадо
2 ч.л. лимонов сок
150 гр пушена сьомга, тънко нарязана
2-4 с.л. сусам
2 ч.л. уасаби
2 листа нори
вода с оризов оцет
2 с.л. японски соев сос
2 с.л. гари
  • Обеленото авокадо се нарязва на ивици с дебелина 0,5 см и се поръсва с лимонов сок. Резените пушена сьомга се нарязват на три части. Сусамът се запича в тиган с мазнина.
  • Бамбуковата рогозка се обвива със стреч фолио. Отгоре се слага 1 лист нори с гладката страна надолу. Ръцете се навлажняват във вода с оцет.
  • Нанася се слой ориз с дебелина около 1 см, като по единия дълък край се оставят 2 см ръб без ориз и леко се притискат. Запеченият сусам се поръсва равномерно върху ориза и се натиска да залепне.
  • Листът се обръща внимателно, така че оризът да бъде върху рогозката . Долната 1/3 на листа се намазва с майонеза и отгоре се подреждат ивици авокадо и сьомга. Сьомгата се намазва с малко уасаби.
  • С помощта на рогозката внимателно се завива руло. Готовото руло се дооформя леко с ръце и се нарязва на 8 парчета. Приготвя се още едно руло.
  • Соевият сос се сипва в купичка. По желание се добавя малко уасаби и се разбърква. Сервира се с гари.
Хранителна стойност за едно парче:
61 ккал, 256 кДж, 3 гр протеин, 5 гр мазнини, 1 гр въглехидрати

Урамаки с черен корен:

   120 гр консервиран черен корен се отцежда. Вари се за кратко в тенджера с 1 с.л. соев сос, 1 с.л. мирин и 1 с.л. саке. Охлажда се. От черния корен, 2 листа нори, 150 гр готов ориз за суши, 2 с.л. сусамово олио и 1 ч.л. уасаби се приготвя суши по описания по-горе начин
   Ако не можете да намерите черен корен, заменете го с бланширан пащърнак, консервирани аспержи или консервиран артишок.
   Вместо сусам може да се използва осолен или суров хайвер. Накълцани зелени подправки също са подходящи, тъй като лесно залепват по ориза.

Няма коментари:

Публикуване на коментар