петък, 18 юли 2014 г.

Гункан маки

За 12 броя:
2 листа нори
150 гр готов ориз за суши
1 ч.л. уасаби
30 гр хайвер от сьомга или пъстърва
30 гр прясно филе от сьомга
30 гр прясно филе от треска
  • Разнищенитете ръбове на листовете нори, ако има такива, се изрязват. След това се нарязват на 12 ленти с размер около 3 на 15 см.
  • С навлажнени във вода с оцет ръце се оформят 12 топчета от ориза, като не се притискат много. От горната страна се намазват с уасаби.
  • Всяко топче се обвива отстрани с по 1 лента нори с гладката страна навън. Краят на лентата се залепва с 1-2 зрънца ориз.
  • Оризът внимателно се натиска надолу. Хайверът се разпределя в 4 от готовите гункан маки.
  • Филетата от сьомга и треска се измиват и се подсушават. Нарязват се на много ситни парченца и се разпределят в останалите гункан маки.
Хранителна стойност за 1 брой:
83 ккал, 347 кДж, 4 гр протеини, 2 гр мазнини, 13 въглехидрати
   При гункан маки оризът, обикновено оформен като елипса,  служи за подложка, около която се увива лента нори. Празното пространство, което се получава , може да се запълни с някакъв мек продукт - солен хайвер, суров хайвер от морски таралеж, пастет с хайвер или дори бъркани яйца.

С пълнеж от сурими(ролца от раци):

   150 гр сурими се нарязват на едро, разбъркват се с 2 с.л. майонеза и 1 ч.л. уасаби и се разпределят в готовите гункан маки.

С пълнеж от тофу:

   150 гр тофу се нарязва на малки кубчета и се разбърква с 2 с.л. японски соев сос и 2 с.л. саке. Оставя се да попие и се разпределя в готовите гункан маки. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар