За 24 парчета:
100 гр крем сирене
2 ч.л. уасаби
1 ч.л. лимонов сок
100 гр краставица
1/2 авокадо
2 листа нори
вода с оризов оцет
150 гр готов ориз за суши
за темпура панировката:
ч белтъка
4 с.л. царевично нишесте
1 ч.ч. брашно с набухватели
1 ч.л. сол
0,5 л олио за пържене
- Сиренето се разбърква с уасабито и лимоновия сок. Краставицата се обелва, почиства се от семената и се нарязва на ивици. Авокадото се обелва и също се нарязва на ивици.
- Рибата се измива и се подсушава. Нарязва се на ивици с размер 2 по 10 см напрачно на мускулните влакна. Панировката се приготвя, като в купа се смесват сухите съставки и след това се прибавят към разбърканите в друг съд вода и белтъци. Сместа се разбива леко, така че да останат бучици.
- Един лист нори се разполовява перпендикулярно на дългата страна и се поставя върху бамбукова рогозка с лъскавата страна надолу. С навлажнени с вода и оцет ръце се разстила слой ориз дебел около 0,5 см. Отгоре се намазва с малко сирене и от дръгата страна се поставят по 1/4 от рибата, авокадото и краставицата.
- Завива се руло и се нарязва на 6 еднакви парчета. По същия начин се приготвят още три рула.
- Олиото се сгорещява в уок или в дълбок тиган. Парчетата суши се потапят в панировката и се пържат по 2-3 минути. Отцеждат се върху дебел слой кухненска хартия и се сервират веднага
61 ккал, 256 кДж, 2 г протеини, 4 гр мазнини, 4 гр въглехидрати
Вместо риба тон може да се използва прясно филе от сьомга. Осолената херинга също е добър вариант.
Ястието може да се сервира с домашно приготвен сос от горчица:
250 мл вода се кипват с 1 с.л. мисо и сол на вкус и се оставят да къкрят около 2 мин на слаб огън. След като се охлади, се добавят 150 гр нарязан червен лук, ч с.л. оризов оцет и 2 с.л. едрозърнеста горчица. Сервира се в купичка.
Няма коментари:
Публикуване на коментар