четвъртък, 3 юли 2014 г.

Урамаки с моцарела и босилек

За 16 парчета:
200 гр моцарела
100 гр сушени домати в растително масло
2 вр пресен босилек
2 листа нори
вода с оризов оцет
150 гр готов ориз за суши
  • Моцарелата се отцежда и се нарязва на тънки пръчици. Сушените домати се подсушават с кухненска хартия и се нарязват на лентички. Босилекът се измива, отцежда се и листата се отделят.
  • Бамбуковата рогозка се обвива с прозрачно фолио. Листът нори се поставя върху фолиото с лъскавата страна надолу. С навлажнени във вода с оцет ръце се нанася слой ориз с максимална дебелина 1 см, натиска се леко и листът внимателно се обръща, така че оризът  да бъде отдолу.
  • Върху долната част на листа се подреждат ивиците моцарела и сушени домати и внимателно се завива на руло. Рулото се облепва с листа от босилек, завива се в рогозката и се оставя така 2 мин.
  • Развива се и рулото се нарязва на 8 парчета с натопен във вода с оцет нож.
Хранителна стойност за едно парче:
101 ккал, 423 кДж, 4 гр протеини, 5 гр мазнини, 9 гр въглехидрати

Футомаки със зелени аспержи:

   4 зелени аспержи се измиват, изрязват се твърдите краища и долната част на стъблото се обелва. Отцеждат се. От аспержите, 4 резена пушена шунка, 150 гр готов ориз за суши, 2 листа нори и 1 ч.л. уасаби се прави маки суши.

Футомаки с риба тон и манго:

   150 гр прясно филе от риба тон се измива със студена вода, отцежда се и се нарязва на ивици. 1/2 обелено манго също се нарязва на ивици. От рибата, мангото, 150 гр готов ориз за суши, 2 листа нори и 1 ч.л. уасаби се приготвя маки суши.

Няма коментари:

Публикуване на коментар