За 8 броя:
150 гр пилешко филе
1/2 готова китакска смес от 5 подправки или смлени на прах звезден анасон, канела, резене, съчуански пипер и карамфил
3 с.л. чпонски соев сос
150 гр листа от спанак
2 с.л. сусам
100 гр готов ориз за суши
вода с оризов оцет
4 листа нори
1 ч.л. уасаби
Филето се измива със студена вода и се подсушава. Нарязва се на тънки ивици. Слага се да се вари за 10 мин. в малко вода. След като се охлади, се овкусява с подправките и 2 с.л. соев сос
Спанакът се бланшира в кипяща вода. Изплаква се със студена вода, отцежда се и се подправя с 1 с.л. соев сос
Сусамът се запича в тиган без мазнина до златисто. След охлаждане се разбърква със спанака.
С навлажнени във вода с оцет ръце се оформят 8 топчета от ориза. Листата нори се разполовяват. В лявата ръка се слага половин лист с гладката страна надолу. Върху него се слага топче ориз, намазва се с малко уасаби, отгоре се слагат спанак и пилешко филе и се притиска леко.
Долният ляв ъгъл на листа се сгъва надясно и се завива фунийка. Външният ръб се залепва с 2 зрънца ориз. По същия начин се приготвят още 7 фунийки.
Хранителна стойност за една фунийка:
131 ккла, 548 кДж, 12 протеини, 3 фр мазнини, 14 гр въглехидтари
Спанакът може да се замени със зелен лук, който се нарязва надлъжно на ивици.
* Ако не разполагате със сос териаки, смесете 2 с.л. светъл соев сос, 2 с.л. мирин или саке и 1 ч.л. кафява захар. Варете сместа няколко минути на среден огън.
150 гр пилешко филе
1/2 готова китакска смес от 5 подправки или смлени на прах звезден анасон, канела, резене, съчуански пипер и карамфил
3 с.л. чпонски соев сос
150 гр листа от спанак
2 с.л. сусам
100 гр готов ориз за суши
вода с оризов оцет
4 листа нори
1 ч.л. уасаби
Филето се измива със студена вода и се подсушава. Нарязва се на тънки ивици. Слага се да се вари за 10 мин. в малко вода. След като се охлади, се овкусява с подправките и 2 с.л. соев сос
Спанакът се бланшира в кипяща вода. Изплаква се със студена вода, отцежда се и се подправя с 1 с.л. соев сос
Сусамът се запича в тиган без мазнина до златисто. След охлаждане се разбърква със спанака.
С навлажнени във вода с оцет ръце се оформят 8 топчета от ориза. Листата нори се разполовяват. В лявата ръка се слага половин лист с гладката страна надолу. Върху него се слага топче ориз, намазва се с малко уасаби, отгоре се слагат спанак и пилешко филе и се притиска леко.
Долният ляв ъгъл на листа се сгъва надясно и се завива фунийка. Външният ръб се залепва с 2 зрънца ориз. По същия начин се приготвят още 7 фунийки.
Хранителна стойност за една фунийка:
131 ккла, 548 кДж, 12 протеини, 3 фр мазнини, 14 гр въглехидтари
Спанакът може да се замени със зелен лук, който се нарязва надлъжно на ивици.
Темаки със сьомга:
150 гр прясно филе от сьомга се измива и се подсушава. Нарязва се на ивици, които се овалват в 1 с.л. картофено брашно или натурално нишесте. Запържва се в 1 с.л. сгорещено олио. Накрая се добавят 3 с.л. сос териаки* и се оставя да попие. Сваля се от огъня и се оставя да се охлади за кратко. Завиват се 8 фунийки от сьомгата, 4 разполовени листа нори, 100 гр готов ориз за суши, 1 ч.л. уасаби, 8 листа зелена салата и 16 стръка зелен лук.* Ако не разполагате със сос териаки, смесете 2 с.л. светъл соев сос, 2 с.л. мирин или саке и 1 ч.л. кафява захар. Варете сместа няколко минути на среден огън.
Няма коментари:
Публикуване на коментар