събота, 5 юли 2014 г.

Нигири плато

За 16 броя:
вода с оризов оцет
300 гр готов ориз за суши
3 сватени и обелени скариди с опашките
2 ч.л. уасаби
80 гр прясно филе от риба тон
80 гр прясно филе от халибут (палтус)
80 гр прясно филе от сьомга
черен сусам
джинджифил, нарязан на тънки ивици или кресон за поръсване

  • Ръцете се навлажняват във вода с оцет. От ориза се правят 16 топчета, но които се придава характерната за нигири овална форма. Оризът не бива да се притиска прекалено.
  • Скаридите се разполовяват по дължина на опашката, която се оставя цяла. Отстраняват се червата и вътрешната страна на половинките се намазва с уасаби.
  • Рибните филета се измиват със студена вода и се подсушават. С остър нож се нарязват напречно на мускулните влакна на еднакви тънки резени с големина около 3 на 5 см. Всяко парче се намазва с уасаби от едната страна.
  • Скаридата или парчето риба се слага в лявата ръка с намазаната с уасаби страна нагоре и отгоре се поставя топчето ориз. Леко се натиска с палеца
  • Внимателно се обръща и се дооформя отстрани, за да се получи типичната форма на нигири.
  • По желание се поръсва с черен сусам, нарязан на ивички джинджифил или кресон.
Хранителна стойност за един брой нигири със скарида:
80 ккал, 337 кДж, 3 гр протеини, 0 гр мазнини, 16 гр въглехидтати
Хранителна стойност на едни парче нигири с филе от риба тон:
116 ккал, 490 кдЖ, 6 гр протеини, 3 гр мазнини, 16 гр въглехидрати
Хранителна стойност на едно парче нигири с филе от халибут:
90 ккал, 380 кДж, 6 гр протеини, о гр мазнини, 16 гр въглехидрати
Хранителна стойност на едно парче нигири с филе от сьомга:
97 ккал, 410 кДж, 6 гр протеини, 1 гр мазнини, 16 гр въглехидрати
   По желание можете да използвате и сурово филе от пъстърва или морски език. Важно е филето да е съвсем прясно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар