понеделник, 21 юли 2014 г.

Суши хапки с риба тон

За 8 броя:
1 пресен стек от роба тон(около 250 гр)
2 ч.л. уасаби
2 листа нори
вода с оризов оцет
1 с.л. чпонски соев сос
сол
прясно смлян черен пипер
1 с.л. сусамово олио
1 с.л. нарязан пресен кориандър(по желание)
  • Стекът от риба тон се измива със студена вода и се подсушава.Оставя се около 10 мин. във фризер.
  • От стека, напречно на мускулните влакна, се изрязват 8 много тънки резена с големина около 3 на 5 см. Останалата част от стека се оставя на страна
  • Резените риба тон се намазват с уасаби от едната страна. Всеки лист нори се нарязва на 4. Ръцете се потапят във вода с оцет.
  • Оризът се оформя на 8 сплескани топчета, които се поставят върху квадратите нори. Върху тях се поставят парчетата риба.
  • Останалата част от рибата се подправя със соевия сос, малко сол и пипер и се оставя да попие за кратко.
  • Рибата се запържва в загрято олио по една минута от всяка страна. Маха се от котлона и се оставя в тигана за 2 мин. Стекът се нарязва на 8 еднакви парчета. Поставят се върху суровата риба и по желание се поръсват с кориандър.
Хранителна стойност за един брой:
166 ккла, 695 кДж, 10 гр протеини, 7 гр мазнини, 16 гр въглехидрати
   Рибата тон е много богата на протеини и мазнини, както и на витамини като A, B12, D, E и ниацин, а също така и на цинк и йод. Прясното месо има наситен червен цвят и напомня на говеждо. Месото от по-стари риби е по-скоро сиво-кафяво на цвят. Тъй като изсъхва много бързо при пържене, то трябва да е много кратко.

Няма коментари:

Публикуване на коментар