вторник, 15 юли 2014 г.

Нигири с хамсия

За 8 броя:
8 пресни хамсии(аншоа)
2 с.л. едра морска сол
1 малко парче джинджифил около 2 см
2 с.л. мирин
4 с.л. оризов оцет
1 с.л. захар
1 ч.л. уасаби
вода с оризов оцет
150 гр готов ориз за суши
8 стръка див лук
  • Рибките се измиват, главите(по желание и перките) се изрязват. Прави се разрез през корема и се премахва гръдната кост. Натриват се с морска сол о се оставя да попие за около 20 мин.
  • Джинджифилът се обелва и се нарязва на много ситно. Разбърква се с мирина, оризовият оцет и захарта. Рибките се мариноват в сместа около 20 мин. От време на време се обръщат.
  • Хамсията се подсушава с кухненска хартия. От едната страна кожата се нацепва напречно, а другата страна се намазва с уасаби.
  • С навлажнени във вода с оцет ръце се оформя оризът за 8 нигири. 
  •  В Лявата ръка се слага 1 рибка с намазаната с уасаби страна нагоре. Отгоре се поставя 1 топче ориз и леко се притиска с палеца. Внимателно се обръща в другата ръка и се дооформя.
  • За украса всяко нигири се връзва със струк див лук.
Хранителна стойност за един брой:
112 ккла, 510 кДж, 5 гр протеини, 2 гр мазнини, 18 гр въглехидрати

Нигири с миди Сен Жак:

8 миди се измиват и се подсушават. Запържват се в 1 с.л. загрято олио. Извахдат се и се отцеждат върху кухненска хартия. Нарязват се на шайби. От едната страна се намазват с уасаби и се приготвят нигири по описания по-горе начин.

Няма коментари:

Публикуване на коментар